Jeżynowiec z sosem jeżynowym

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie ciasto z jeżynami i sosikiem jezynowym....w sezonie letnim warto takie jeść....

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia

    jeżyny dojrzałe - ok. 3 szklanek
    3 łyżki cukru
    mięta

Jeżynowiec z sosem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zółtka i dalej ubijać. Wlać olej i ponownie ubić. Mąką przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitych jaj z cukrem i olejem - wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyzką. Przelać masę na blaszkę o wymiarach 35cmx25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście powykładać jeżyny (półtorej do 2 szklanek jeżyn)- każdy owoc delikatnie wcisnąc do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (ja piekę na termoobiegu).
  • po upieczeniu 2. Ciasto wystudzić.
  • gotujemy 3. Resztę jezyn przełożyć do garnka, zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować, az będą miękkie - często mieszać.
  • przecieramy 4. Ugotowane jezyny przelać razem z powstałym sokiem na sitko i przetrzec dokładnie, aż zostaną same "pestki".
  • sos jezynowy 5. Powstały sos jeżynowy pomieszać i lekko podgrzać do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 6. Ciasto pokroić na kawałki i polać sosikiem jeżynowym, udekorować miętą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy