Jeżynowiec z sosem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zółtka i dalej ubijać. Wlać olej i ponownie ubić. Mąką przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitych jaj z cukrem i olejem - wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyzką. Przelać masę na blaszkę o wymiarach 35cmx25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście powykładać jeżyny (półtorej do 2 szklanek jeżyn)- każdy owoc delikatnie wcisnąc do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (ja piekę na termoobiegu).
2.Ciasto wystudzić.
3.Resztę jezyn przełożyć do garnka, zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować, az będą miękkie - często mieszać.
4.Ugotowane jezyny przelać razem z powstałym sokiem na sitko i przetrzec dokładnie, aż zostaną same "pestki".
5.Powstały sos jeżynowy pomieszać i lekko podgrzać do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
6.Ciasto pokroić na kawałki i polać sosikiem jeżynowym, udekorować miętą
Komentarze