Jesienna kapustka z mięsem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetne danie! Sycące, doskonałe na gorąco jak i na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE:
    - Kiszona kapusta: 1.5 kilograma
    - pałki i udka z kurczaka: 4 sztuki
    - przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, kminek): 3 szczypty
    MARYNATA:
    - olej: 0.5 szklanki
    - czosnek (ząbek): 2 ząbki
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka) wedle uznania: 3 szczypty

Jesienna kapustka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej mącimy marynatę do udek. Nakłuwamy udka i wkładamy do marynaty. Całość wsuwamy do lodówki na noc.
  • 2. Na wysmarowaną olejem bądź margaryną brytfannę rozkładamy kapustę kiszoną doprawiona według uznania (bardziej na ostro lub bardziej na słodko) , a na kapustę układamy udka. (Ja dzielę pałki od tuszek).
  • Jesienna kapustka 3. Tak przygotowane zapiekamy w piekarniku w tem ok 180C bez termoobiegu, lub 160 z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy