Taką jajecznice możemy przygotować na śniadanie lub kolację.Pysznie pachnie pomidorami.Przygotowałam wersję z grzankami,więc nie ma potrzeby podawania jej z pieczywem.
10 min
Składniki:
4 jajka
1 średni pomidor
masło do smażenia
2 kromki chleba tostowego
sól do smaku
pieprz ziołowy według uznania
natka pietruszki według uznania
Jajecznica z pomidorami i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb tostowy kroimy w małą kosteczkę,następnie rumienimy na suchej patelni.Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy.Pomidora płuczemy,osuszamy,obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
2.Jajka wbijamy do miski dodajemy sól i pieprz,lekko roztrzepujemy.
3.Na patelni rozgrzewamy masło,wlewamy masę jajeczną,chwile smażymy,gdy jajka są już lekko ścięte dodajemy pomidory i jeszcze chwilę smażymy.W razie potrzeby przyprawiamy do smaku sola i pieprzem ziołowym,dodajemy połowę grzanek i mieszamy.
4.Gorącą jajecznicę nakładamy na talerze,posypujemy pozostałymi grzankami i natką pietruszki.Podajemy.
Komentarze