Jagodowe pancakes

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puszyste, mięciutkie, jagodowe pancakes są idealne na śniadanie! Jagodowe placki idealnie smakują z każdymi sezonowymi owocami. Po takim śniadaniu dzień będzie udany. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦337 ml mleka
    ◦260 g mąki tortowej
    ◦1 jajko
    ◦1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    ◦50 g cukru pudru
    ◦1 szklanka świeżych jagód lub borówek

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz po smażenia
    ◦cukier puder


Jagodowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko ubijamy z jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier puder i ubite mleko z jajkiem. Mieszamy aż cisto będzie jednolite. Na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Patelnię smarujemy masłem, smażymy jagodowe pancakes na średnim ogniu ok. 3-4 minut z każdej strony.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy