JABŁKOWE TOSTY FRANCUSKIE z solą i rozmarynem

0 (0 ocen)

Słodycz jabłek i aromat rozmarynu - duet idealny!

Składniki:

  • kromki czerstwego chleba (u mnie: orkiszowy)
    1 jabłko
    50ml wrzątku
    1 (małe) jajko
    1 łyżeczka miodu
    szczypta cynamonu
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    szczypta soli gruboziarnistej
    1 łyżeczka masła

Jabłkowe tosty francuskie z solą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć gniazdo. Zalać wrzątkiem. Zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. Wbić jajko, dodać miód, cynamon, rozmaryn i ponownie zmiksować - powinna powstać puszysta masa. Patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej masło. Kromki chleba pokroić w trójkąty. Maczać w masie jajeczno-jabłkowej, a następnie układać na patelni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony (aż będą zarumienione). Gotowe tosty francuskie przekładać ręcznik papierowy, a następnie na talerz. Udekorować plastrami jabłka, posypać jeszcze szczyptą rozmarynu i solą gruboziarnistą. Podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy