Jabłka w cieście z Płocka

0 (0 ocen)

Poleciła mi je koleżanka z okolic Płocka więc postanowiłam je wykonać. Są smaczne. Proszę samemu sprawdzić.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    1 szkl mleka
    1/4 margaryny
    1/4 kostki drożdzy
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    zapach do ciasta
    Kilka jabłek (w zależności od wielkości na ile starczy ciasta)
    cynamon

Jabłka w cieście z płocka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Zaletnić mleko. Drożdze włożyć w garnuszek, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wlać 2 łyżki stołowe mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdze włożyć do mąki. W mleku rozpuścić margarynę, dodać do mąki. Wyrobić dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Jabłak umyć, nie obierać. Wydrążyć środki.
    Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Pokroić w duże kwadraty. Na każdym ułożyć całe jabłko. Do środka jabłka wsypać cukier wymieszany z cynamonem.Oblepić jabłka , układać na blasze. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor.

    Super bułeczki z dużą ilością jabłek. Wyśmienite zarówno na ciepło jak i zimno :-))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy