Jabłecznik na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty i szybki jabłecznik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki, 1/2 szkl cukru, 3 jajka, 250 gr margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mus jabłkowy lub starte na grubych oczkach jabłka ok 1,5 kg wymieszane z cukrem i cynamonem , podsmażone. Polewa czekoladowa .Do ciasta dajemy tylko żółtka a białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru..

Jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto ,trochę ciasta odkładam jako posypkę, Ciasto rozkładam na blaszkę wysmarowaną i wysypaną tartą bułką.ciasto lekko oprószam mąką i nakładam mus jabłkowy. Na mus nakładam ubitą piane z białek i posypuje delikatnie pianę zostawionym ciastem .Pieczemy 45 min w 170 stopniach .Po upieczeniu polewam polewą czekoladową.

Porady

Zamiast polać polewą można posypać cukrem pudrem. Ja wykożystałam zapasy musu jabłkowego zrobionego latem.

Komentarze

Podobne przepisy