Jablecznik

0 (0 ocen)

  • 55 min

Proponuję dodać gałkę lodów i bitej śmietany

  • 55 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki

    6 żółtek

    1 kostka masła

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szklanka cukru pudru

    cukier waniliowy

    4 duże jabłka

Jablecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik 1. Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrami. Dokładnie zagniecione ciasto dzielimy na pół. jedną część wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej ciasto z lodówki. Na górę kładziemy masę szarlotkową /jabłka/. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o małych oczkach i sypiemy z wierzchu. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut.
  • Jablecznik 2. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy