Hiszpańska tortilla

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Może być podawana i na ciepło, i na zimno.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 4 ziemniaki
    ● 2 cebule
    ● 5 jajek
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 1/2 puszki groszku
    ● 100 ml śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia

Hiszpańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hiszpańska tortilla 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w kostkę. Smażymy
    na rozgrzanym oleju na
    półmiękko.
  • Hiszpańska tortilla 2. Z papryki usuwamy gniazdo
    nasienne, cebule obieramy.
    Warzywa kroimy w kostkę,
    dodajemy do ziemniaków.
    Smażymy jeszcze ok. 5 minut.
    Odlewamy nadmiar tłuszczu,
    a następnie wsypujemy
    groszek.
  • 3. Jajka miksujemy ze śmietaną.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Delikatnie mieszamy
    z warzywami. Smażymy na
    małym ogniu na złoty kolor.
    Obracamy tortillę na drugą
    stronę i również smażymy
    na złoto.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy