Hello Kitty

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Torcik wykonany dla mojej 5-cio letniej siostry:) 4godziny pracy ale jej uśmiech-BEZCENNY

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jaj, 2 szkl mąki, 1 szkl cukru+cukier waniliowy, łyżka proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju.+ półtora szkl siekanych orzechów
    Puszka masy kajmajkowej
    Półtorej paczki dużych krakersów
    Budyń :750ml mleka, 3 łyżki kopiate mąki pszennej, 3 łyżki kopiate mąki kartoflanej, 3 całe jajka, cukier wanilinowy, pół szkl cukru, potora kostki masła.
    500ml śmietanki 30% 3 opakowania śmietan-fix +3 łyżeczki żelatyny, tabliczka białej czekolady.




Hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubijać, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, gdy masa będzie sztywna dodawać po jednym żóltku i ubijać na pulchną pianę. Do piany dodać przesianą mąkę proszek i olej, delikatnie wymieszać, dodać opruszone w mące orzechy wymieszać i wyłożyć do formy. Piec ok 35min na złoty kolor. Po wystygnięciu przekroić na 2 blaty.
  • 2. Ugotować budyń: 1/3 mleka odlać dodać obie mąki, jajka, cukry, wymieszać i wylać na gotujące mleko. Ostudzić. Masło utrzeć na biały puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Dosłodzić wg uznania
  • 3. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzącej wody.
    śmietanę ubić z śmietan-fiksem pod koniec wlać żelatynę cały czas ubijając.
    czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i wlać do śmietany, połączyć.
  • 4. Przekładanie: biszkopt-1/3masy budyniowej- krakersy- kajmak-krakersy-śmietana-biszkopt
  • 5. Z przełożonego biszkoptu wyciąć postać Hello Kitty. Pokryć cieniutką warstwą budyniowej masy. Narysować za pomocą rękawa cukierniczego kontury i wypełnić masą używając ozdobnej końcówki w kształcie gwiazdki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy