Granita cytrynowa

0 (0 ocen)

Idealny zimny desr na przyjęcia dla dzieci i dorosłych

Składniki:

  • 4 cytryny, 100 g cukru pudru, 700 ml wody, cytryny z wydrążonym miąższem, listki mięty do dekoracji

Granita cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z jednej cytryny obrać 6 pasków skórki. Z pozostałych otrzeć skórkę, starając się, by nie usunąć gorzkiej białej błony.

    2. Przeciskając, przetoczyć kilkakrotnie cytryny na desce do krojenia. Przekroić na pół i wycisnąć125 ml soku. Do soku wrzucić otartą skórkę, odstawić.

    3. Do rondla z wodą wrzucić skórkę z cytryny, wsypać cukier. Mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć płomień i bez mieszania gotować 4 minuty. Mokrym pędzlem do ciasta zgarnąć ślady syropu ze ściany rondla. Zdjąć z rondla, przelać do niemetalowej miski i odstawić do przestudzenia.

    4. Z syropu wyjąć paski skórki. Domieszać otartą skórkę i sok z cytryny. Przelać do płytkiego, metalowego pojemnika, przykryć i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.

    5. Na 30 minut przed podaniem oziębić miseczki. Na desce do krjenia pojemnik odwrócić do góry dnem. Zmoczyć ściereczkę w gorącej wodzie, wyżąć i pocierać dno pojemnika przez 15 sekund. Potrząsnąć. Masa powinna wypaść na deskę. Jeśli tak się nie stanie, czynność powtórzyć.

    6. Nożem połamać granitę i przełożyć do robota kuchennego. Utrzeć tak, by masa była ziarnista. Podawać w oziębionych miseczkach ( albo w wydrążonych cytrynach ) . Przybrać listkami mięty.

Komentarze

Podobne przepisy