Francuziki z pieczarkami i jajeczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne z barszczykiem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego 275 gram
    0,5 kg pieczarek
    1 łyżka startego sera żółtego
    1 jajko ugotowane na twardo
    1 cebula
    Sól lub przyprawa uniwersalna i pieprz kolorowy
    Szczypta cukru

Francuziki z pieczarkami i jajeczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuziki  z pieczarkami i jajeczkiem 1. Pieczarki umyć, odciąć korzonki i zamrozić je na sos a kapelusze pokroić drobniej.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić posiekaną cebulę ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej.
    Dodać pokrojone pieczarki i usmażyć do odparowania płynu. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
    Do zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać.
    Rozgrzać piekarnik do 180/200 stopni.
    Ciasto rozwinąć i rozłożyć po całości farsz pieczarkowy. Na wierzch zetrzeć jajko.
  • Francuziki  z pieczarkami i jajeczkiem 2. Całość ścisło zrolować i pokroić na grubsze plastry. Ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 30 minut.
    Podać z czerwonym barszczykiem.

Porady

Ciasta francuskiego nie wolno spiec, ma być lekko rumiane, inaczej będzie niesmaczne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy