Francuska mini przekąska z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kto powiedział, że z ciasta francuskiego nie można upiec pizzy ?

  • 20 min

Składniki:

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
    10 dag salami pepperroni w plasterkach
    20 dag małych pieczarek
    1 łyżeczka masła klarowanego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 ser mozzarella 125 gram
    pieprz
    sól
    masło do posmarowania formy

Francuska mini przekąska z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koncentrat mieszamy z ziołami prowansalskimi, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paski, dusimy 3-4 minuty na maśle klarowanym, studzimy.
  • 2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy w nim krążki przy pomocy kieliszka o średnicy około 4 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy cienką warstwę doprawionego koncentratu, następnie plasterek salami, kilka talarków wystudzonym pieczarek i 3-4 paski mozzarelli.
  • 3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy