Kto powiedział, że z ciasta francuskiego nie można upiec pizzy ?
20 min
Składniki:
4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
10 dag salami pepperroni w plasterkach
20 dag małych pieczarek
1 łyżeczka masła klarowanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ser mozzarella 125 gram
pieprz
sól
masło do posmarowania formy
Francuska mini przekąska z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koncentrat mieszamy z ziołami prowansalskimi, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paski, dusimy 3-4 minuty na maśle klarowanym, studzimy.
2.Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy w nim krążki przy pomocy kieliszka o średnicy około 4 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy cienką warstwę doprawionego koncentratu, następnie plasterek salami, kilka talarków wystudzonym pieczarek i 3-4 paski mozzarelli.
3.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze