Florentynki

0 (0 ocen)

Florentynki to małe i bardzo słodkie ciasteczka z bakaliami to ciasteczko które lubią wszystkie łasuchy.

Składniki:

  • 20 dag migdałów w płatkach
    30 gram suszonej żurawiny
    30 gram suszonych moreli
    30 gram kandyzowanej skórki cytrusowej
    100 ml śmietany 30%
    50 gram masła
    80 gram cukru

Florentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • florentynki 1. Do garnka wlać śmietankę, dodać cukier i masło, całość gotować kilka minut do momentu zgęstnienia masy. Morele i żurawinę drobno posiekać, wymieszać ze skórką i migdałami.
    Masę cukrową zdjąć z ognia i dodać do niej bakalie i szybko wymieszać.
  • florentynki 2. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką porcje ciasta w dość dużych odstępach.
    Piec ok 12-15 minut w temp. 180st po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy