Ekspresowa pizza z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mleko lekko podgrzać z szczyptą soli,wylać do miski.W kruszyć drożdże i wymieszać,chwilę pozostawić do wyrośnięcia.Powoli wsypywać mąkę,wymieszać.Część mąki wysypać na stolnicę,wyłożyć ciasto i dokładnie zagnieść ciasto.Rozwałkować cienko na wielkość blaszki,końcówki odciąć.
2.Blaszkę posmarować olejem,wyłożyć rozwałkowane ciasto,przygniatając brzegi ozdobnie widelcem,całość ciasta po nakłuwać i posmarować keczupem.Z pozostałego ciasta uformować ozdobnie różyczki i listki w/g uznania.
3. Na posmarowanym cieście rozłożyć pokrojoną szynkę,położyć ozdoby z ciasta,posypać oregano.Na warstwie tej położyć ser pokrojony w mniejsze kawałki,pozostawić do wyrośnięcia.
4. Piekarnik nagrzać do 230C,wstawić pizzę i piec 15 min.Podawać gorące z ulubionym sosem.
Komentarze