Ekspresowa pizza z patelni

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Ekspresowa pizza z patelni – coś co nie raz potrafi uratować życie (głównie burczący brzuch) osobom zabieganym.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki
    7g suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
    2 szczypty soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    kilka plasterków szynki lub salami
    2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
    2 łyżki kukurydzy
    2 łyżki czarnych oliwek
    szczypta ziół prowansalskich, oregano
    5 dag mozzarelli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Ekspresowa pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza z patelni 1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.

    Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Z ciasta formujemy okrągły placek ( o średnicy patelni na której będzie on smażony) i układamy na patelni. Smażymy ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. Boki patelni podlewamy troszkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier oraz pozostałe dodatki. Zmniejszamy trochę gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować