Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, łyżka cukru i 2 łyżki mleka wymieszać i zostawić na 10 minut.
Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do ciepłego mleka włożyć pokrojone masło. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, drożdże, mleko z masłem, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
2.Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 9 części. Z każdej uformować owalny placek. Na środku położyć pokrojone w ćwiartki truskawki, boki naciąć nożem i przełożyć jeden przez drugi.
3.Ułożyć drożdżówki na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i niech chwilę podrosną.
4.Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 25 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze