Drożdżowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić w połowie przygotowanego mleka,dodać 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać,aż zwiększy objętość 2 razy.
2.Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą ilość mąki,cukru,jaja. Urabiać ciasto ręką tak długo,aż nie będzie się do niej przylepiało. wtedy do ciasta dodać roztopioną margarynę i mieszać,dopóki wszystko nie scali się w jedną konsystencję. Ciasto znów odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ręką,tak jak ciasto i kruszymy w nierówne okruszki.
4.Wyrośnięte ciasto równomiernie rozciągamy po blasze, na nim układamy w rządkach umyte,wydrylowane wiśnie i całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Gotowe!
Porady
Zamiast wiśni można użyć innych owoców sezonowych,jak np. śliwki,rabarbar,jagody itp.
Komentarze