Drożdżowiec z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 45 min

.Doskonały na niedzielne spotkania w gronie rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • NA CIASTO:
    0.5 kg mąki
    0.5 kostki roztopionej margaryny
    3 jaja
    250 g. cukru
    50 g. drożdży
    250 ml. mleka

    NA KRUSZONKĘ:
    0.5 kostki margaryny
    125 g. cukru
    375 g. mąki

    DODATKOWO:
    0.5 kg. wiśni

Drożdżowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić w połowie przygotowanego mleka,dodać 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać,aż zwiększy objętość 2 razy.
  • 2. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą ilość mąki,cukru,jaja. Urabiać ciasto ręką tak długo,aż nie będzie się do niej przylepiało. wtedy do ciasta dodać roztopioną margarynę i mieszać,dopóki wszystko nie scali się w jedną konsystencję. Ciasto znów odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ręką,tak jak ciasto i kruszymy w nierówne okruszki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto równomiernie rozciągamy po blasze, na nim układamy w rządkach umyte,wydrylowane wiśnie i całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Gotowe!

Porady

Zamiast wiśni można użyć innych owoców sezonowych,jak np. śliwki,rabarbar,jagody itp.

Komentarze

Podobne przepisy