Drożdzowiec z pieczonymi jabłkami

0 (0 ocen)

Spotkałam się z takimi jabłkami ostatnio w jednej z gazet i postanowiłam skomponować je ze swoim ciastem, wyszło uroczo i pysznie.

Składniki:

  • ciasto;
    15 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 opakowanie suszonych drożdży
    3 jajka
    3/4 szklanki mleka
    3 szklanki mąki pszennej
    dodatkowo:
    około 10 dag orzechów włoskich
    jabłka
    miód

Drożdzowiec z pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0em3byr 1. Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrami, szczyptą soli i drożdżami , dodać mleko, masło i jajka, następnie wymieszać łyżką ciasto które jest dość luźne. Ciasto po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia.

    Jabłka u mnie 12 sztuk obrać, odciąć z nich góry i wydrążyć środek tworząc coś w rodzaju miseczek.
  • image-29urjjn 2. Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć wyrośnięte ciasto w ciasto powciskać doły od jabłek i napełnić je zmielonymi orzechami na orzechy wylać po łyżeczce miodu i przykryć górami z jabłek.
  • image-1yn5cny 3. Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem, ale ja polałam lukrem ( tylko po cieście omijając jabłka)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy