Drożdże rozkruszyć, wlać 3 łyżki wody i dobrze je rozrobić. Nie czekając aż urosną wymieszać je z mąką i wodą. Dobrze wyrobić jednolite ciasto.
SOS
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszać wszystko razem.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć , pokroić na plasterki. Cebule i pieczarki usmażyć razem na oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru płynu i wymieszać razem z ziołami prowansalskimi. Szynkę porwać na mniejsze kawałki.
Kwadratową blachę smarujemy olejem, na to rozkładamy równomiernie ciasto. Następnie ciasto smarujemy sosem i układamy kolejno składniki : pieczarki z cebulą , szynkę i wszystko posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 1 godzinę w 160-180 st C. Polewamy ketchupem i sosem czosnkowym.
Komentarze