Ciasto:
5 dkg drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka wody lub pół na pół z mlekiem- ja robię wersje woda+mleko
szczypta soli
Dodatki:
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 kg pieczarek
30 dag sera żółtego
30 dag wędliny (jaką kto lubi)
ketchup
oregano
bazylia
1.Mąkę przesypujemy na stół razem ze solą. Drożdże rozpuszczam w mleku z wodą i wylewam na mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję.
Szykujemy blachę z wyposażenia piekarnika + 23/36cm i jedną mniejszą na 2 małe pizzy dla córki. Smarujemy olejem.
Wałkujemy ciasto na wymiar blaszek i przekładamy.
2.Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Pieczarki kroję w plastry, wędlina już pokrojona.Smarujemy ciasto keczupem posypujemy oregano, bazylią i kładziemy dodatki czosnek, cebulę, wędlinę, pieczarki i na koniec ser starty na grubych oczkach tarki. Na wierzch posypujemy oregano i bazylię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy w zależności od tego jakie grube mamy ciasto. Ja piekę godzinę ciasto jest cienkie.
Smacznego
Komentarze