Deser jagodowy

0 (0 ocen)

Jagodowe orzeźwienie

Składniki:

  • krem:
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo:
    1/4 kostki masła
    1/2 szklanki jagód
    5 dkg orzechów
    3-4 biszkopty
    1 galaretka
    do dekoracji:
    świeże jagody
    kolorowa posypka
    listki mięty

Deser jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka 1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, wlać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.
  • Jagodowy deser 2. Sypkie składniki kremu wymieszać dokładnie z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połowa szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wymieszać z jagodami. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Orzechy i biszkopty zmielić i wymieszać z wystudzonym kremem. Krem rozłożyć do pucharków i udekorować. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy