Biszkopt , galaretka, jabłka i śmietana-cóż więcej chcieć:)
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
1 szkl.cukru
1/2 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z galaretki:
3 galaretki cytrynowe (rozrobić w 2,5 szkl wody)
3 galaretki zielone (agrestowa) rozrobionych jak wyżej
10 jabłek startych na tarce o dużych oczkach( po 5 szt w osobnych miseczkach)
Masa śmietanowa:
2 śmietany kremówki 30%(660ml)
2 opakowania cukru waniliowego
3 łyzki cukru pudru
3 łyzeczki żelatyny(rozrobionej w 30 ml .wrzącej wody
Delikatne jabuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wylac na wysmarowana tłuszczem blaszkę.
Piec 25 min. w temp. 180 stopni C.
2.Masa galaretkowa:
Galaretki cytrynowe rozrobić we wrzącej wodzie(2,5 szkl.wody)zaraz wymieszać z przetartymi jabłkami(5 szt).Odstawić do wystudzenia tak samo postąpić z zielonymi galaretkami i pozostałymi jabłkami.
3.Mas śmietanowa:
Kremówkę wlać do miski i razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubić do momentu kiedy zacznie sztywnieć w tym momencie dodać dodać rozrobioną żelatynę i szybko zamieszać by nie było" glutów".
4.Sposób wykonania:
Biszkopt przełożyć spowrotem na blaszkę zrobić obwutkę z foli aluminiowej
5.wylać gęstniejącą żółtą galaretkę ,wkładamy do lodówki,jak będzie sztywna wyjąć z lodówki i wylać tężejącą galaretkę zieloną , znowu włożyć do lodówki
6.Całość udekorować masą śmietanową i znów włożyć do lodówki do stężenia .Smacznego:)
Komentarze