Delikatne jabuszko

0 (0 ocen)

Biszkopt , galaretka, jabłka i śmietana-cóż więcej chcieć:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl.cukru
    1/2 szkl.mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa z galaretki:
    3 galaretki cytrynowe (rozrobić w 2,5 szkl wody)
    3 galaretki zielone (agrestowa) rozrobionych jak wyżej
    10 jabłek startych na tarce o dużych oczkach( po 5 szt w osobnych miseczkach)
    Masa śmietanowa:
    2 śmietany kremówki 30%(660ml)
    2 opakowania cukru waniliowego
    3 łyzki cukru pudru
    3 łyzeczki żelatyny(rozrobionej w 30 ml .wrzącej wody

Delikatne jabuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Wylac na wysmarowana tłuszczem blaszkę.
    Piec 25 min. w temp. 180 stopni C.
  • galaretka z jabłkami 2. Masa galaretkowa:
    Galaretki cytrynowe rozrobić we wrzącej wodzie(2,5 szkl.wody)zaraz wymieszać z przetartymi jabłkami(5 szt).Odstawić do wystudzenia tak samo postąpić z zielonymi galaretkami i pozostałymi jabłkami.
  • Śmietana 3. Mas śmietanowa:
    Kremówkę wlać do miski i razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubić do momentu kiedy zacznie sztywnieć w tym momencie dodać dodać rozrobioną żelatynę i szybko zamieszać by nie było" glutów".
  • Robimy obwódkę z foli aluminiowej 4. Sposób wykonania:
    Biszkopt przełożyć spowrotem na blaszkę zrobić obwutkę z foli aluminiowej
  • Galaretka 5. wylać gęstniejącą żółtą galaretkę ,wkładamy do lodówki,jak będzie sztywna wyjąć z lodówki i wylać tężejącą galaretkę zieloną , znowu włożyć do lodówki
  • Zygzaki  zrobione widelcem 6. Całość udekorować masą śmietanową i znów włożyć do lodówki do stężenia .Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy