Daktylowe marcepanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam małą firmę usługową w branży czystości.Nie założyłem rodziny, ale gotowanie jest wpisane w moją naturę. Lubię oryginalne dania,takie jak np. ten izraelski przysmak.

Składniki:

  • ● 3 tacki suszonych daktyli (ok. 75 sztuk)
    ● 30 dag migdałów lub płatków
    migdałów
    ● 15 dag cukru pudru
    ● aromat migdałowy
    ● starte skórki z 2 limonek
    ● 2 łyżki whisky, rumu lub koniaku
    ● 10 dag pistacji
    ● cukier puder do posypania

Daktylowe marcepanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle nacinamy wzdłuż
    z jednej strony i ostrożnie wyjmujemy
    pestki. Pistacje łuskamy,
    a następnie siekamy
  • 2. Płatki migdałów mielimy
    w maszynce, przepuszczając
    przez sitko do maku. Całe migdały
    zalewamy wrzątkiem, odstawiamy
    na kilka minut i zdejmujemy
    skórkę. Prażymy na
    rozgrzanej suchej patelni, studzimy
    i mielimy
  • 3. Do masy migdałowej dodajemy
    cukier puder, aromat migdałowy,
    skórki z limonek oraz
    alkohol. Mieszamy i zagniatamy
    jak ciasto
  • 4. Z masy formujemy owalne
    wałeczki i ostrożnie wciskamy
    w daktyle w miejscu nacięcia.
    Marcepanki posypujemy pistacjami Oprószamy cukrem pudrem,
    aby się nie sklejały

Porady

Sławomira Janczaka Posiekane pistacje można też lekko wcisnąć w masę migdałową. Dzięki temu będą się lepiej trzymać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy