Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 lyzka cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki ciepłego mleka
Wymieszać, odstawić na 10 minut.
Ciasto :
1/2 szkl letniego mleka
100 g miękkiego masła
400 g mąki pszennej (wzięłam typ 550)
2 jajka
Skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
200 g marcepanu (mocno schłodzonego)
100 g orzechów włoskich (posiekanych)
1 rozbeltane jajko do smarowania
Polewa:
Cukier puder
Sok z pomarańczy
Płatki migdałów
Sposób przygotowania przepisu:
Marcepanki
1.
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera, dodać zaczyn. Wyrobic, aż ciasto będzie jednolite. Misę przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę, aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
2. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Na całe ciasto rozsyp orzechy, zetrzyj marcepan.
3. Ciasto zwijaj po dłuższym boku. Tnij ostrym nożem w poprzek na rolki o grubości ok. 3-4 cm.
4. Okrągła blaszkę o sred. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
5. Rolki układaj niezbyt ciasno (jeszcze podrosną) w blaszce.
6. Blaszkę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
7. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
8. Rolki posmaruj z wierzchu rozbeltanym jakiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut.
9. Do 3-4 łyżek cukru pudru dodaj sok z pomarańczy, ok. 1-2 łyżeczki, w zależności jaką gęstość lukru chcesz uzyskać. Wystudzone rolki polej lukremm i posyp płatkami migdałów.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze