Czekoladowiec

0 (0 ocen)

Ciasto dla miłośników czekolady, bez dodatku mąki.

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 i 1/2 czekolady gorzkiej
    1 czekolada mleczna
    12,5 dag masła
    6 jajek
    2/3 szklanki cukru
    szczypta soli
    Masa:
    200 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    1 kieliszek malibu lub wódki
    1 łyżka wiórków kokosowych
    masło do wysmarowania formy
    mąka do oprószenia tortownicy
    tortownica o średnicy 24 cm

Czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto gotowe do pieczenia 1. Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Do ubitej masy wlewać roztopioną czekoladę stale miksując. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie połączyć z masą czekoladową. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto piec ok 30 min w temp. 180*C.
  • Gotowa masa 2. Masa: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do bitej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę (2 połówki pozostawić), dodać do masy, wymieszać.
  • Gotowe ciasto 3. Ciasto wystudzić, skropić malibu lub wódką, wyłożyć masę. Ciasto ozdobić brzoskwiniami i oprószyć kokosem. Smacznego!

Porady

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu nam opadnie robiąc wgłębienie ale tak ma być, właśnie w to miejsce nakładamy masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy