Ciasto dla miłośników czekolady, bez dodatku mąki.
Składniki:
Na ciasto:
1 i 1/2 czekolady gorzkiej
1 czekolada mleczna
12,5 dag masła
6 jajek
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
Masa:
200 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
1 kieliszek malibu lub wódki
1 łyżka wiórków kokosowych
masło do wysmarowania formy
mąka do oprószenia tortownicy
tortownica o średnicy 24 cm
1.Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Do ubitej masy wlewać roztopioną czekoladę stale miksując. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie połączyć z masą czekoladową. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto piec ok 30 min w temp. 180*C.
2.Masa: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do bitej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę (2 połówki pozostawić), dodać do masy, wymieszać.
3.Ciasto wystudzić, skropić malibu lub wódką, wyłożyć masę. Ciasto ozdobić brzoskwiniami i oprószyć kokosem. Smacznego!
Porady
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu nam opadnie robiąc wgłębienie ale tak ma być, właśnie w to miejsce nakładamy masę.
Komentarze