Kruche, czekoladowe ciasteczka w kształcie guzików.
60 min
Składniki:
300 g miękkiego masła lub margaryny
140 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
450 g mąki
30 g kakao bez cukru
łyżka śmietany
białko do smarowania
Przybory; dwie szklanki o różnej średnicy i słomka
Czekoladowe guziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Większą szklanką wycinać kółka, mniejszą lekko dociskać, aby powstało wgłębienie. Słomką robić dziurki.
2.Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarować białkiem. Piec ok 10-15 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
Komentarze