Czekoladowe guziki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche, czekoladowe ciasteczka w kształcie guzików.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła lub margaryny
    140 g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    450 g mąki
    30 g kakao bez cukru
    łyżka śmietany
    białko do smarowania
    Przybory; dwie szklanki o różnej średnicy i słomka

Czekoladowe guziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe guziki 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Większą szklanką wycinać kółka, mniejszą lekko dociskać, aby powstało wgłębienie. Słomką robić dziurki.
  • Czekoladowe guziki 2. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarować białkiem. Piec ok 10-15 min w temperaturze ok 180-200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy