Deser czekoladowy

0 (0 ocen)

Prosty sposób na zrobienie czekoladowego przysmaku

Składniki:

  • 2 jajka
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka masła
    2 gorzkie czekolady
    0,5 l śmietany 30 %
    cukier puder ( 1/3 szklanki)
    pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
    kieliszek alkoholu
    żurawina, dżem wiśniowy, galaretka (wedle uznania)

Deser czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka. Rozpuszczamy ją z odrobiną wody, masłem, kawą i alkoholem. Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka i miksujemy przez chwilę. Do czekoladowej masy dajemy ubitą pianę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gdy zgęstnieje dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy ubitą śmietanę do masy czekoladowej. Na dno pucharków dać łyżkę żurawiny bądź dżemu i napełnić gotowym musem. Udekorować i włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy