Czekolada na gorąco

0 (0 ocen)

Pyszna, idealna na jesienne wieczory. Składniki podam na czekoladę dla 4 osób (choć w moim przypadku dwóch łasuchów radzi sobie z nią całkiem dobrze ;)

Składniki:

  • 0,5l mleka
    400 ml schłodzonej śmietanki 30%
    1,5 – 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    4-5 łyżek kakao bez cukru
    5 łyżek likieru amaretto (niekoniecznie)

Czekolada na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować mleko i około 300 ml śmietanki. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać połamaną czekoladę. 1-2 kostki czekolady zostawić do dekoracji. Mieszać dopóki czekolada się nie roztopi. Dodać likier, wymieszać dokładnie.
    Czekoladę zdjąć z ognia i przelać do filiżanek.
    Pozostałą część śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady. Posypać startą czekoladą.

Porady

Zamiast likieru amaretto można użyć dowolnego smaku lub nie dodawać wcale.

Komentarze

Podobne przepisy