Cytrynowe muffinki z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam eksperymentować z muffinkami, za każdym razem wymyślam inną wersję :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 cytryny
    czereśnie z kompotu
    cukier puder

Cytrynowe muffinki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko na puch. Następnie dodajemy połowę śmietany, następnie 2,5 szklanki mąki pszennej zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz resztę śmietany. Warto spojrzeć na konsystencję ciasta. Następnie cytryny sparzamy, ścieramy skórkę, sok z cytryn wyciskamy i wlewamy do ciasta, dodajemy skórkę i miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy pozostałe 0,5 szklanki mąki, tak aby konsystencja ciasta była zbliżona do takiej sprzed dodania soku z cytryn.
  • 2. Ciasto równomiernie przelewamy do 1/2 wysokości foremek na muffiny i wciskamy po 2-3 sztuki wydrylowanych czereśni (ja dałam z kompotu, ale mogą być świeże). Muffinki pieczemy 30 minut w temperaturze 180*, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy

Komentarze

Podobne przepisy