Cytrusowy napój - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki oraz mandarynki sparzyć wrzątkiem, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry (duże plastry przekroić na pół). Owoce przekrawać na szklanej lub porcelanowej desce i zachować sok wypływający z owoców podczas krojenia.
2.Przygotować 3,5-4 litry wody najlepiej niegazowanej mineralnej, ale może być też przegotowana z kranu. Dodać cukier, rozmieszać. Dodać pokrojone owoce i bardzo mocno schłodzić wodę.
3.Zamrozić kostki lodu. Można zamrozić je z listkami mięty i sokiem z owoców.
4.Przelać mocno schłodzona wodę do dzbanka i włożyć po kilka plastrów pomarańczy, cytryny, limonki, grejpfruta i mandarynki. Wlać sok z krojenia owoców. Udekorować listkami mięty lub melisy. Dodać kostki lodu i od razu podawać.
Komentarze