Cynamonek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To faworyt całej rodziny.

Składniki:

  • 6 jabłek
    4 jajka
    3/4 kostki masła
    3/4 szkl. cukru
    cukier cynamonowy
    szczypta soli
    łyżeczka startej skórki z cytryny
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    budyń waniliowy
    łyżeczka cynamonu
    tłuszcz do formy

Cynamonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na 5 łyżkach roztopionego masła. Studzimy.
  • 2. Resztę masła ucieramy z cukrami, skórką z cytryny i solą. Wbijamy po jajku. Miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem oraz mleko. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy (23x31 cm). Układamy jabłka, posypujemy cynamonem. Pieczemy 45 minut w temp. 200 °C.

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy