cukier różany.....

0 (0 ocen)

Cukier nadaje się do herbaty, do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków.

Składniki:

  • duża garść oczyszczonych płatków różanych
    1 szklanka cukru

Cukier różany..... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży oczyszczamy z pyłków.

  • 2. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki.
  • 3. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia.
  • 4. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.

Porady

Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy