Ciasto z owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto przypomina mi lato za którym tęsknie

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 ¼ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki soli
    3 jaja
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    ½ szklanki mleka
    1 ½ szklanki owoców (porzeczka, jagoda, truskawka) świeże lub mrożone
    Kruszonka:
    150g mąki (albo 100g mąki i 50g wiórków kokosowych)
    100g cukru
    80g masła
    1 cukier waniliowy

Ciasto z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonkę zagnieść.
    Ciasto: suche składniki wymieszać w misce.
    Mokre połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jaja, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać do blachy, posypać owocami i kruszonką. Piec 45 minut w 180 – 200oC.
    Na blachę 40x25cm.

Komentarze

Podobne przepisy