Ciasto malinowo-borówkowe

0 (0 ocen)

Pyszne nie za słodkie ciasto owocowe

Składniki:

  • Na tortownicę 24 cm
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1/3 szkl. cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    400 g jogurtu naturalnego
    125 g serka mascarpone
    1 i 1/2 galaretki malinowej
    2 łyżki cukru
    250 g borówki amerykańskiej
    350 g malin

    1/2 szkl wody i 2 łyżki syropu malinowego do nasączenia

Ciasto malinowo-borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 - 30 min. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Jogurt odsączać przez ok 1 godz na czystej ścierce,. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. serek zmiksować z cukrem i odsączonym jogurtem, następnie dodać połowę zimnej galaretki i znów zmiksować, gdy wrzucimy do masy borówki już tylko delikatnie ją mieszamy.
  • 3. Biszkopt nasączamy wodą z syropem, a następnie wylewamy na niego rzadką jeszcze masę, odstawiamy do zastygnięcia. Następnie na masie układamy maliny i zalewamy resztą galaretki. Ciasto odstawiamy na ok 2 h do lodówki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy