Ciasto do kawy

0 (0 ocen)

Ciasto jest delikatne w smaku i super wilgotne, po prostu wspaniałe :)

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    1 1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 jajka

Ciasto do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao.
    Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę spodem do góry

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy