Ciasteczka owsiane z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis jest bardzo elastyczny, dodać można praktycznie wszystko: żurawinę, goję, migdały...

  • 30 min

Składniki:


  • 100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
    1/2 szklanki cukru białego lub brązowego
    1 jajko
    łyżeczka ekstraktu z wanilii, aromat waniliowy lub cukier z wanilią
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2,5 szklanki płatków owsianych górskich (ja ich nie mieliłam wcześniej, wsypałam całe)
    2 garście rodzynek (mała paczka)

Ciasteczka owsiane z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy przez jakieś 3 minuty, następnie dodajemy do niego cukier i ucieramy ponownie. Dodajemy jajko, ucieramy, po czym dodajemy resztę składników (oprócz rodzynek!) i wszystko razem dobrze miksujemy, aż uzyskamy gęstą, klejącą masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
  • Ciasteczka owsiane 2. Masę przekładamy łyżeczką na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, pamiętając o odstępach - ciasteczka urosną podczas pieczenia.
  • Ciasteczka owsiane 3. Pieczemy 15-18 minut (bez termoobiegu) w 175'C (u mnie 15 minut włączony sam dół, 3 minuty sama góra).

Porady

Podpowiadam: robiłam robotem ręcznym, ale dosyć ciężko chodzi po dodaniu otrębów. Możecie próbować robić w mikserze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy