Ciasteczka cudaczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

tak nazwałam te ciasteczka bo zrobiłam je z resztek składników jakie znalazłam w szafkach kuchennych - wyszły pyszne polecam ich zrobienie

  • 10 min

Składniki:


  • 30 g migdałów ( użyłam ze skórką i bez )
    50 g suszonych daktyli
    60 g mlecznej czekolady
    1 łyżka skórki pomarańczowej ( suszonej drobno krojonej )
    100 g płatków kukurydzianych
    125 g miękkiego masła
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ( 12% )
    3 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g mąki pszennej typ 500
    2 jajka
    cukier puder

Ciasteczka cudaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka cudaczki 1. Do miski robota wsypać płatki kukurydziane, migdały czekoladę i daktyle. Chwilę miksować potem dodać jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i masło i zmiksować aż składniki się połączą. Potem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować.
  • Ciasteczka cudaczki 2. Z ciasta odrywać kawałki większe od orzecha włoskiego, formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze.
  • Ciasteczka cudaczki 3. Obtoczone układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Za pomocą np. szklanki spłaszczyć ciasteczka.
  • Ciasteczka cudaczki 4. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy