Cebula faszerowana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam czworo dzieci. Staram się zaskakiwać rodzinę nowymi daniami.

Składniki:

  • ● 8 cebul
    ● 4 dag suszonych grzybów
    ● 4 łyżki ryżu
    ● jajko
    ● sól, pieprz
    ● śmietana
    ● mąka
    ● ser żółty
    ● olej
    ● masło

Cebula faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z obranych cebul ścinamy wierzchołki i wydrążamy miąższ, pozostawiając cienką ściankę. Ryż gotujemy na sypko.
  • 2. Grzyby gotujemy w bardzo małej ilości wody. Odcedzamy i mielimy w maszynce.
  • 3. Miąższ z cebul drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu, dodając ryż, grzyby, jajko, sól i pieprz. Masę mieszamy i napełniamy wydrążone cebule.
  • 4. Cebule układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku. W czasie pieczenia podlewamy wywarem z grzybów. Na koniec sos zagęszczamy śmietaną z mąką i posypujemy serem. Zapiekamy, aż ser się roztopi.

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy