Całuski kardamonowo - czekoladowe z migdałem (przepis z książki ciasteczka)
Składniki:
- 125 g czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
200 g mąki
1 łyżka kakao
1łyzeczka proszku
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka mielonego kardamonu
migdały w całości
Całuski kardamonowo - czekoladowe z migdałem (przepis z książki ciasteczka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Czekoladę rozpuścić z masłem , odstawić do przestygnięcia.
-
2.
Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać .
-
3.
Mąkę wymieszać z proszkiem , kakao i kardamonem.Dodać do masy czekoladowej.Wymieszać .
-
4.
Ciasto odstawić do lodówki na 1 godzinę .
-
5.
Z ciasta uformować wałek o grubości 4 cm , i pokroić na kawałki o grubości 1 cm .
-
6.
Z kawałków uformować kulki , w środek włożyć po 1 migdale.
-
7.
Piec w temp. 180 st około 15 minut.
-
8.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze