Całuski - połfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Mąkę przesiać na stolnice dodać miękkie masło ser ,oraz żółtko.Szybko wyrobić ciasto i włożyć na godzinkę do lodówki.
"Całuski" kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy "roztrzepanym białkiem " i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec około 20 minut ( opcja góra- dół) Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
2.Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać placki w kształcie kółka (ja użyłam do tego szklanki) Jabłuszka umyć , obrać pokroić na cztery ćwiartki i wyciągnąć gniazda nasienne.Ćwiartki pokroić na półokręgi.Kawałki jabłka układamy na połowie kółka tak aby grubsza cześć była przy obwodzie placka, przykrywamy drugą polowa.Boki minimalnie zlepiamy, jabłka powinny być widoczne.
3."Całuski" kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy "roztrzepanym białkiem " i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec około 20 minut ( opcja góra- dół) Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze