błyskawiczny piernik (ciasto z dżemu)

0 (0 ocen)

  • 50 min

Choć na etapie miksowania nie wygląda najlepiej (przypomina mocno zwarzony krem), wyrasta wspaniale, jest mięciutki i puszysty, ma intensywny, ciemny kolor, pachnie przepięknie i smakuje niebiańsko.

  • 50 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

    200 g cukru

    3 jaja

    250 ml mleka

    200 g margaryny

    300 g dżemu z ciemnych owoców (np.czarna porzeczka, wiśnia, jagoda)

    5 łyżek ciemnego kakao

    1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika

    1 łyżka sody

Błyskawiczny piernik (ciasto z dżemu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą do piernika.

    Miękką margarynę zmiksować z dżemem.

    Wciąż miksując dodać jajka, cukier oraz stopniowo mleko.

    Mąkę dodać do przygotowanej masy.

    Dokładnie wymieszać.

    Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

    Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Najlepiej, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Komentarze

Podobne przepisy