Biała zupka

0 (0 ocen)

  • 60 min

"Szkoła" mojej mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 żeberka wędzone,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1 średnia cebula,
    sól lub wegeta,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    majeranek(suchy),
    ocet,
    1.5 szkl.słodkiej śmietany,
    2-3 łyżki mąki pszennej(czubate).

Biała zupka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wędzonych żeberek i warzyw ugotować wywar. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i obraną cebulkę (można w całości). Doprawić do smaku. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wlać ocet (w zależności kto jakie kwaśne lubi, ja dodaję 1 łyżkę-1.5 łyżki octu)
  • 2. Mąkę i śmietanę wymieszać. Żeby pozbyć się ewentualnych grudek przelać przez sitko. Dodać parę łyżek zupy, wymieszać. Następnie wlać do gotującej się zupki stale mieszając. Zagotować. Na sam koniec dodać majeranek, wymieszać. Gotowe.

Porady

Ja podaję zupę z gotowanymi ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy