Bhaji

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To znana indyjska przekąska.

Składniki:

  • 13 dag mąki
    2 jajka
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    4 duże cebule
    puszka pomidorów
    papryka chili
    sól
    cukier
    olej do smażenia

Bhaji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: chili myjemy, usuwamy gniazdo nasienne,miąższ siekamy. Miksujemy
    z pomidorami. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Studzimy.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kolendrą i kurkumą. Solimy. Wbijamy jajka i wlewamy 3 łyżki wody. Miksujemy na gęste i gładkie ciasto. Wsypujemy cebulę i ponownie
    mieszamy.
  • 3. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy placuszki w głębokim oleju. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy