250 g kaszy jęczmiennej
500 ml mleka
1 łyżka miodu
200 g bakali - u mnie rodzynki i śliwki
100 g gorzkiej czekolady - u mnie 70% kakao z pomarańczą
1 jabłko
masło do wysmarowania foremek
Babeczki czekoladowo-jęczmienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukać na sitku do tzw. "czystej wody". Mleko zagotować dodać kaszę i miód - zagotować i zniżyć na najmniejszy ogień, gotować 10 minut po czym zdjąć z ognia i zostawić aż pozostały płyn się wchłonie. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać pokrojone w kostkę jabłko i bakalie. Foremki lub miseczki natłuścić masłem. Gdy kasza "wpije" całe mleko i lekko ostygnie wylepić brzegi kaszą. Dodać farsz czekoladowo-bakaliowy, przykryć resztą kaszy i zakleić babeczki. Odstawić do lodówki aby wszystko ładnie stężało. Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać. Jeśli chcemy aby czekolada była płynna wystarczy włożyć je na chwilę do piekarnika i podgrzać.
Komentarze