Babeczki czekoladowo-jęczmienne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Babeczki czekoladowo-jęczmienne

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g kaszy jęczmiennej
    500 ml mleka
    1 łyżka miodu
    200 g bakali - u mnie rodzynki i śliwki
    100 g gorzkiej czekolady - u mnie 70% kakao z pomarańczą
    1 jabłko
    masło do wysmarowania foremek

Babeczki czekoladowo-jęczmienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukać na sitku do tzw. "czystej wody". Mleko zagotować dodać kaszę i miód - zagotować i zniżyć na najmniejszy ogień, gotować 10 minut po czym zdjąć z ognia i zostawić aż pozostały płyn się wchłonie. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać pokrojone w kostkę jabłko i bakalie. Foremki lub miseczki natłuścić masłem. Gdy kasza "wpije" całe mleko i lekko ostygnie wylepić brzegi kaszą. Dodać farsz czekoladowo-bakaliowy, przykryć resztą kaszy i zakleić babeczki. Odstawić do lodówki aby wszystko ładnie stężało. Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać. Jeśli chcemy aby czekolada była płynna wystarczy włożyć je na chwilę do piekarnika i podgrzać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy