Pyszna, drożdżowa, aromatyczna baba na wielkanocny stół !
Składniki:
500 g mąki (ok. 3 szklanek),
250 ml mleka,
70 g drożdży,
10 żółtek,
150 g cukru (nieco ponad 1 szklanka),
150 g masła,
kieliszek rumu (ok. 25 ml) lub zapach rumowy,
150-200 g rodzynek,
szczypta soli.
1.Przygotuj rozczyn: zalej 250 g przesianej mąki wrzącym mlekiem, a gdy wszystko ostygnie dodaj pokruszone drożdże. Postaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ubij żółtka z cukrem do białości. Połącz ze sobą utarte żółtka, resztę mąki (również przesianej) oraz rozczyn. Wyrabiaj ciasto, a gdy już odchodzi od ręki dodaj rum, roztopione i schłodzone masło oraz szczyptę soli. Dalej wyrabiaj. Na koniec dosyp rodzynki, umyte, osaczone i posypane mąką.
2.Ciasto włóż do formy wysmarowanej masłem, tak żeby napełnić ją do połowy. Formę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie włóż formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut. Babę puchową możesz na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!
Komentarze