Babka puchowa

4.47 (164 ocen)

Pyszna, mięciutka babka, która wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 kostka masła
    1,5 - 2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka puchowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i całe jajka utrzeć na gładką i puszystą masę.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać. Stopniowo dodawać do masy.
  • 3. Kiedy wszystko utrze się na gładką masę dodać olej, a następnie ocet.
  • 4. Porcja jest na dużą formę do babki lub na dwie średnie formy keksowe.
    W formie na babkę piec 50-60 minut, a w keksowej 40-45 minut.
  • 5. Moja jeszcze do końca nie ostygła, a już została rozkrojona, dlatego też na zdjęciach jest lekko wilgna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować