Babka puchowa

  • wyświetlono: 5925 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Pyszna, mięciutka babka, która wprost rozpływa się w ustach.

leenaa7

Składniki

1 kostka masła
1,5 - 2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
6 łyżek oleju
1 łyżka octu

Sposób przygotowania przepisu:

Babka puchowa

  • 1. Masło, cukier i całe jajka utrzeć na gładką i puszystą masę.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać. Stopniowo dodawać do masy.
  • 3. Kiedy wszystko utrze się na gładką masę dodać olej, a następnie ocet.
  • 4. Porcja jest na dużą formę do babki lub na dwie średnie formy keksowe.
    W formie na babkę piec 50-60 minut, a w keksowej 40-45 minut.
  • 5. Moja jeszcze do końca nie ostygła, a już została rozkrojona, dlatego też na zdjęciach jest lekko wilgna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcikonkurs_dzieci2

Komentarze

Podobne przepisy

Równa Babka

Dodane przez: Zwichrowana

Babka

To oryginalny i prosty w wykonaniu...

Babka

Dodane przez: matuszczakasia

Babka

Babka nie tylko na Wielkanoc, jest...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kamila26

Babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa jaką...

babka piaskowa

Dodane przez: klementynka

babka piaskowa

najlepsza babka piaskowa, puszysta...

babka

Dodane przez: anka1988

Babka

Szybka babka dla niespodziewanych...

pyszna babka

Dodane przez: Mrówka

Szybka babka :)

przepis na babkę poleciła mi przyjaciółka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE