Ayran wg Buni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Napój z kuchni tureckiej. Oczywiście wersja domowa tego napoju - czyli jogurt grecki, a woda polska .Ale nie będę się upierać przy oryginalności produktów - ważny jest efekt końcowy.

  • 5 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu ( w moim przypadku greckiego)
    1 szklanka bardzo zimnej wody mineralnej gazowanej
    szczypta soli

Ayran wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ayran- 1. Włożyć do miseczki jogurt. Wlać wodę . Dodać szczyptę soli i dobrze roztrzepać by składniki sie wymieszały . Przelać do szklaneczek lub kieliszków . Natychmiast podawać .
  • Ayran 2. Dekorować ziołami - ja podałam gałązkę koperku bo to mi pasowało do polskiej wersji ayran'u.

Porady

* przygotowywać bezpośrednio przed podaniem ** w oryginale nie ma wody mineralnej gazowanej a po prostu zwykła bardzo zimna woda ( najlepiej źródlana )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy