Ziemniaki opiekane z tymiankiem

0 (0 ocen)

Pierwszy raz upiekłam takie małe ziemniaki, dodatek tymianku sprawił że wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Doskonale pasują do obiadu, polecam.

Składniki:

  • 1,5 kilograma małych ziemniaków
    1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    1 łyżka suszonego tymianku
    0,5 łyżeczki soli
    1/4 szklanki oleju

Ziemniaki opiekane z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki cienko obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz sól, wszystko mieszamy. Przekładamy ostudzone ziemniaki, dokładnie je obtaczamy w oleju i przyprawach, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy