Zielony makaron

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, awaryjny obiad lub kolacja

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 gniazdka tagliatelle ze szpinakiem
    - 2 małe zielone papryki
    - 1 mała podwójna pierś z kurczaka
    - 2 cebulki dymki
    - garść zielonych oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 kostka sera topionego Gouda
    - sól, pieprz, suszona bazylia

Zielony makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, w międzyczasie paprykę i kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, czosnek i dymkę siekamy na drobno, oliwki kroimy i 4 cząstki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek i dymkę, podsmażamy, dorzucamy pokrojoną paprykę i oliwki. Smażymy aż papryka zmięknie, następnie dorzucamy kurczaka przyprawionego solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Kiedy kurczak jest już podsmażony, wrzucamy pokruszony na kawałki serek topiony oraz odcedzony makaron, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Porady

Danie łatwo przesolić ze względu na słoność oliwek i serka topionego, więc na wszelki wypadek - trzeba próbować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy